perro soñando con comida

Els gossos poden somiar? Amb què somien?

Segur que més d'una vegada t'has quedat embadalit observant el teu gos dormir. Aquesta energia aclaparadora que desplega quan jugues amb ell, aquestes ganes de córrer i saltar, aquesta alegria quan arriba el seu menjar, aquest moviment de cueta quan arribes després d'unes hores separades… tot això s'aplaca durant el son. Però... què passa al cervell d'un gos mentre descansa? Els gossos somien com nosaltres? Què diu la ciència sobre això?

La ciència afirma que els gossos somien quan dormen.

S'han fet diferents estudis sobre el somni de els gossos, i tots apunten que, en efecte, ells somnien com les persones.

L'estructura neuronal de els mamífers és similar, i aquesta estructura és la que determina que puguem somiar. Els gossos, igual que nosaltres, passen per diferents fases del son, entre elles la fase REM (rapid eyes movement) en què hi ha activitat cerebral i ocorren els somnis.

Les investigacions realitzades pel professor de Psicologia de la Universitat de Columbia, Stanley Coren, van demostrar que quan els gossos entren en fase REM poden gemegar, grunyir, aixecar les orelles, moure les potes… fins i tot bordar com ho farien estant desperts. Fent un paral·lelisme amb els humans, es pot deduir que en aquell moment estan somiant, probablement amb les activitats i vivències que han tingut durant el dia.

Però… per què el meu gos es desperta al menor soroll?

Escoltem la profunda i tranquil·la respiració del nostre gos al dormir, fins i tot de vegades ronca i fins a sospira, i ens fa la sensació que està profundament adormit… però al mínim soroll o moviment, salta com un ressort i es posa en guàrdia. Realment ajuda que tinguin aquesta oïda tan fina. Però la realitat és que està en continu estat de vigília, permanentment en alerta davant de qualsevol cosa que pugui succeir: és l'instint vigilant que ha heretat del seu avantpassat el llop.

Un gos feliç i cuidat té somnis plaents.

Encara que igual que nosaltres els gossos poden tenir de tant en tant algun malson, el normal és que un gos ben cuidat i alimentat, que se sap estimat i gaudeix duna vida feliç, tingui somnis agradables.

L'activitat cerebral durant el son recorre a imatges del dia a dia, i si les seves vivències són positives, els seus somnis també ho seran.

El teu gos mou les potetes mentre està adormit? Probablement somiant que corre; aixeca les orelles? Pot ser que en el seu somni estigui atent o vigilant, per exemple, a un joc; ho has sentit sospirar mentre descansa? Això és que està súper a gust. És molt possible que estigui somiant amb tu, que al cap ia la fi ets el centre de la seva vida i el seu gran referent. L'entorn, l'ambient i el matalàs ajudaran a tenir un somni reparador.

El que he dit: si la vida del teu gos és agradable, els seus somnis també ho seran.

Però si el teu gos dorm en un ambient massa fred o massa calorós, amb molt de soroll o llum, i el seu llit no és prou còmode, el seu somni no serà prou bo.

Procura-li una bona temperatura, una certa foscor i un matalàs de qualitat.

El matalàs balukaDREAM és una excel·lent opció que proporcionarà al teu gos aquest confort que necessita a les seves hores de son perquè aquest sigui realment reparador i de qualitat. Si a més rep els teus mateixos i cuidats segur que els seus somnis seran meravellosos.


Deixar un comentari

Tingueu en compte que els comentaris han de ser aprovats abans de ser publicats

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la Política de privacidad de Google y los Términos del servicio.